21 Nisan 2013 Pazar

EEG de Fotik stimülasyon:

EEG de Fotik stimülasyon:
Fotik Stimülasyon
Aralıklı ışık uyarımı (intermittent photic stimulation, IFS) her rutin EEG’de mutlaka uygulanması gereken önemli bir aktivasyon yöntemidir. Bazı olgularda tüm EEG normalken yalnızca IFS’da epileptik aktivite görülebilir. Son yıllarda TV ve bilgisayar gibi etkenlerle tetiklenen ışığa duyarlı nöbetlerin artmış olması bu konunun önemini arttırmaktadır.

IFS, HV’den en az 3-4 dakika sonra başlamalı ve HV etkisi ile örtüşmesi engellenmelidir.
...
Nasion noktasının fotik stimülatöre uzaklığı 30-40 cm olacak ve tam ortaya gelecek şekilde hastaya pozisyon verilmelidir.

Ortamın aydınlanması ne çok parlak ne de hastayı göremeyecek kadar karanlık olmamlıdır, yani loş denebilecek bir aydınlanma gerekir.
Her uyarı 10 saniye boyunca uygulanmalı ve en az 7 saniye ara verildikten sonra tekrarlanmalıdır.

On saniye sürenin ilk 5 saniyesinde gözler kapalı stimülasyon yapılmalı, sonra hastanın gözleri açmasını ve 5 saniye boyunca göz açık şekilde ışık uyarımı devam etmelidir.

Bu işlemin bir hastada süresi maksimum 6 dakika kadardır.
Kesin olarak jeneralize bir yanıt görüldüğünde uyarı teknisyen tarafından kesilmelidir, çünkü bazı olgularda ışık uyarımının gereğinden uzun sürdürülmesi jeneralize konvülzüyonlara yol açabilmektedir.

fotik stimülasyon sırasında ;
Fizyolojik (normal) ve Patolojik (anormal) olmak üzere iki ana tip yanıt görülür.

Oksipital sürüklenme : Işık uyarımıyla başın arka bölgelerinde ortaya çıkan ritmik aktivite(pozitif minik çeltik) biçimindeki fizyolojik yanıt.

Fotoparoksizmal yanıt: Aralıklı ışık uyarımıyla, diken-ve-yavaş dalgaların görünmesinden oluşan yanıt. Eşanlamlı: fotokonvülsif yanıt (patolajik yanıt)

Fotoparoksizmal yanıt: Aralıklı ışık uyarımıyla, diken-ve-yavaş dalgaların görünmesinden oluşan yanıt. Eşanlamlı: fotokonvülsif yanıt

Fotomiyojenik yanıt: Fotik stimülasyon sırasında frontal ve temporal adelelerde ritmik kasılmalarla ilgili olarak ortaya çıkan fotomiyoklonik cevaba bağlı artefaktların patoloji olarak değerlendirilmemesi gerekir.
!!! EEG İÇİN TÜM GECE UYKUSUZ KALMAYA SON !!!
Hastanın uyku saatinde (gece-gündüz) istediğiniz saatte; Kliniklerimizde ve Hasta Evinde EEG Çekimleri yapılmaktadır.
RUTİN EEG, UYKU EEG, TÜM GECE EEG, EVDE EEG
EEG ÇEKİM MERKEZİ
www.eeguzerine.com
0532 731 43 85 - 0216 392 1414

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder