20 Nisan 2013 Cumartesi

Eeg Nedir Ne İşe Yarar Eeg Hakkında Bilgiler Elektroensefalografi

ElektroensefalografiElektroensefalografi (EEG) beyin temel bioelektrik aktivitesinin incelenmesidir. İşlem küçük elektrotların saçlı deriye yerleştirilmesiyle yapılmaktadır. Canınızın yanması söz konusu olmamakla birlikte bir süre sakin ve hareketsiz kalmanız yeterli olmaktadır.EEG epilepsi hastalarına veya epilepsi ön tanısı olan hastalarda yapılan bir elektrofizyolojik çalışmadır.
Hastaların karnı tok ve saçları temiz olmalı. Saçların arasına bağlanan elektrotlarla kayıt alınıp yorumlanır.
EEG nin çekim amacı beyinde oluşan zararları görmektir.Bu zararlar anne karnındada oluşabilir daha sonra kafaya bir darbe sonucu yada ateşli bir hastalık sonucuda oluşabilir. Özellikle epilepsi geçiren hastalarda uygulanır iki çeşit EEG çekimi vardır.16 tane elektrot vardır bunlardan 8 tanesi sağ baş tarafına 8 taneside sol baş tarafına alından başlayarak enseye kadar yapıştırılır ve çekim yapılır.Bu sırada yani çekim yapılırken hasta sedyeye yatırılır ve hareketsiz kalması sağlanır.


Hastalığın ayrıcı tanısının iyi yapılması gerekir.Örneğin bazı epilepsi türleri ( sara hastalığı) bu uyku hastalıkları ile karışabilir.Bunun için gerekli tetkikleri yapılır.(örneğin uyku EEG’si) hastalığın türünü belirleyip tedaviyi etkin yapmak gerekir.Hastalığın tedavisi hastanın yaşam kalitesini arttırdığı için hayati önem taşıyan kötü sonuçlardan korur
Bilgisayarlı EEG çekimi
1- 3 saatlik uyku provakasyonlu EEG çekimi
Rutin bir EEG çekimi yaklaşık 30 dk sürer.


EEG NASIL ÇEKİLİR?
Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilir ve veriler ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir.
· Çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi sözkonusu değildir ve hasta herhangi bir ağrı duymaz.
· Parazitsiz, kaliteli bir kayıt alabilmek için hasta çekim sırasında aksi istenmedikçe gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalı, olabildiğince hareketsiz durmalıdır.
· Çekimin 3 dakikasında hastadan derin nefes alıp vermesi, çekimin 10 dakikasında ise aralıklı olarak verilen ışık kaynağına bakması istenir.

www.eeguzerine.com
0532 731 43 85
Uykuda EEG
Neden Çekilir?


· Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, gündüz 3-4 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasıyla anormal beyin dalgalarına rastlama olasılığı da yükseltilmiş olur.
· Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
Çekime Gelirken
· EEG incelemesinin parazitsiz olması bakımından çekim gününün sabahında saçların yıkanması yararlıdır.
· Sürekli kullanılan lar varsa, çekim gününde de lar kullanılmaya devam edilir, EEG’yi değerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmesi uygun olur
Bu yazıdan anlaşılacağı gibi önemsiz sayılabilecek baş ağrılarını önemseyelim ve ağrı çok şiddetli ve uzun sürüyorsa doktora başvuralım.

www.eeguzerine.com

EEG ÇEKİMİ:0532 731 43 85

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder